Водна мъгла – как да пръскаме стайните растения

За да ни радват стайните растения с красивата си зеленина и да цъфтят пищно, е много важно да спазваме правилата за тяхното напръскване. Как правилно да се извършва пръскането на стайните растения? Съществуват ли домашни цветя, за които тази процедура е нежелателна?

Любителите на цветя с увереност могат да кажат, че едни видове растения много обичат душа и редовните пръскания, а други по никакъв начин не реагират на тези процедури, а трети могат да боледуват и да загниват.

Защо се пръскат стайните растения?

Каква е ползата от тази процедура?

  • За овлажняване на въздуха около растенията – повечето стайни цветя трудно понасят твърде сухият въздух в домовете, особено със зимното централно отопление. Фината водна мъгла от пулверизатора добре насища въздуха с водни пари.
  • За почистване на растенията – листата на стайните растения постепенно се покриват с прах. Това не е само грозно, това е вредно за цветята, защото се нарушават естествените процеси на дишане и фотосинтеза.
  • За поливане и лечение, както и за наторяване – всички растения поглъщат вода през листата, за някои видове това е основният начин за получаване на влага. Торове, препарати срещу вредители и болести също се използват с помощта на напръскване.

Какви проблеми могат да възникнат в резултат на пръскане?

Понякога се дължат на неправилно изпълнената процедура по напръскване:

  • Цветовете се увреждат от вода;
  • По листата остават бели петна;
  • Възможни са изгаряния от слънцето;
  • Загниват някои видове растения;

Тези неприятности могат да се избегнат, като се спазват определени правила.

Всички ли стайни растения могат да се пръскат?

Отговорът е елементарен и да, всички. Но по различен начин. Стайните растения са дошли до нас от дивата природа, повечето от тях от тропическите гори.

Дъждове има навсякъде, дори в пустините понякога вали и това е от полза за растенията.

Достатъчно е да наблюдаваме обикновените градински цветя, за да разберем – топлият летен дъжд – това е добре, а продължителните студени дъждове водят до преовлажняване на почвата и загниване на растенията.

Нежелателни са дъждовете също и по време на цъфтеж – водата разваля нежните цветчета.

Растенията от влажните и горещи гори с големи месести листа – орхидеи, например, прекрасно се чувстват при постоянни порои, защото притежават интересна способност.

Лесно поглъщат влага, а когато дъждът спре, бързо изпаряват излишъка, като не позволяват корените да започнат да гният. Растенията, които не притежават такива особености не се нуждаят нито от редовно поливане, нито от редовно пръскане.

Как да разпръскваме водата?

За овлажняване на въздуха около растенията е необходима водна мъгла и тази процедура може да се прави редовно. За почистване, за торене и за третиране са необходими по-големи капки.

Обзавеждане, паркет и интериор