Зимна градина у дома – как да си направим сами

Много градинари-любители и професионалисти неведнъж са се замисляли да си направят зимна градина в апартамента. Най-често такава се прави на балкона, доколкото там може да се създаде оптимална температура за стайните растения по всяко време на годината.

Цветята са идеално допълнение към всеки домашен интериор, тъй като в помещението създават специфична атмосфера на уют.

Какви условия за необходими за създаване на зелен рай у дома, а също и какво е важно да се има предвид, отговорът в настоящата статия?

Освен това ще се запознаете с някои особености на зелените оазиси, на които следва да се обърне внимание при устройство на декоративна градина у дома.

Да създадем сами

Да направим зимна оранжерия у дома е възможно без особени усилия и помощ от страна на специалистите, най-важното е да се отчетат някои особености и нюанси. За да ви радва бъдещата оранжерия дълги години, е много важно правилното устройство.

Следва да се обърне внимание на следните елементи, които съвсем не са без значение.

  • Правилно и качествено остъкляване – особено ако зимната градина се прави на балкона. ПВЦ дограма се смята за надеждна, но понякога следва допълнително да уплътнява;
  • Отопляне на помещението;
  • Изолация от странично попадане на влага;
  • Вътрешна подходяща замазка под или други растения;

Не трябва да се забравя, че за растенията е важно да се осигури правилно осветление.

Това могат да бъдат специални фитолампи, ултравиолетови, както и обикновени. Всичко ще зависи от това какво смятате да отглеждате и по кое време на годината.

Разбира се, специализираните лампи за оранжерии са доста по-добри от обичайните, тъй като в пълен обем могат да попълнят недостига на естествено осветление на едни или други растения.

Но не е изключено във вашия оазис да растат и сенчестолюбиви растения.

Най-често зимните градини на апартаментите са разположени на терасите, лоджиите или в таванските помещения. В много редки случаи за тях се обособява специална стая.

Мини градините е особено подходящо да се направят там, където има възможност за панорамен изглед.

Ако площта на помещението позволява, то задължително се слагат и специални овлажнители за въздух, които се отразяват благоприятно на здравето на растенията.

Тераса и лоджия – отлични варианти за устройство на зимна градина

  • За остъкляване на помещения под зимната градина е най-добре да се закупят двукамерни стъклопакети, които не само прекрасно задържат топлина вътре в зимната градина, но и пропускат достатъчно количество светлина.
  • Като осветление е по-добре да се избере по-слаба и разсеяна светлина, която обхваща по-голяма площ на помещението. За да бъде максимално осветлено помещението на зимната градина, трябва да се избере стая с повече прозорци.
Зимна градина у дома – как да си направим сами
Оцени!

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет