Какви зеленчуци да отгледаме през пролетта за по-малко от 60 дни

Всеки човек може да започне да отглежда органични зеленчуци в градината си. Дори и да не ви се вярва, даже и съвсем малко количество зеленчуци могат да се превърнат в голяма част от менюто ви за един впечатляващ период от време.

Като погледнете една леха с домати, може би ще си кажете: “Е, не е чак толкова много”. Но фактът е, че никой няма да изяде цял самосвал със зеленчуци, а това което може да се отгледа от един любител в собствения у двор, всъщност не е малко.

Всяко начало обаче е трудно. През първата година има голяма вероятност някои от растенията, които сте засадили да не дадат резултатите, които сте очаквали. И това не бива да ви притеснява. Просто с времето ще се научите да отглеждате всичко постепенно.

За начало е препоръчително да си засадите нещо, което расте бързо. Има изключително вкусни и полезни зеленчуци, които умеят да израстат с впечатляваща скорост и да дадат плодове по-бързо, от колкото сте предполагали. Точно това е необходимо на “новоизлюпения” градинар – нещо, което да порасне пред очите му и да го вдъхнови за нови градинарски постижения.

Започнете със саденето на обикновени семена от слънчоглед, грах и цвекло. Това са сред най-бързо растящите растения. За садене изберете период с дневни температури между 10 и 18 градуса и по-влажно време. Изберете някое по-слънчево кътче в двора и засадете семената там. След 3 до 6 дни те ще покълнат.

Руколата е друг добър избор за растение, което да отгледате в двора. След като го посадите ще трябва да почакате 3 седмици – това е времето, което е нужно за да видите семенцата пораснали до етап, че да се превърнат в хубава и полезна салата.

Веднъж посят, спанакът е друг зеленчук, който ще израсте бързо. Ще можете да си похапнете салатка от крехки спаначени листа след около 35 до 40 дни.

Вече може би се чудите защо ви изреждаме само един и същ тип зелени зеленчуци, за това ще ви кажем и още здравословни зеленчуци, които не са зелени и които можете да отгледате на висока скорост – репичките. Те са толкова вкусни и обичани от всеки, а за да се превърнат в растение годно за консумация са нужни само 25 дни.

Ако пък имате малко повече търпение, съществуват куп полезни зеленчуци, които имат нужда от малко повече време да пораснат, но отново ще се появят на трапезата след по-малко от 60 дни.

Ако сте склонни да почакате, можете да потърсите някои ранни сортове домати, които са по-толерантни към хладно време и ще пораснат дори и при температури от 15 – 16 градуса. Влажното пролетно време ще подпомогне развитието им, така че ако сте склонни да почакате около 55 дни, в градината ви ще има домати с диаметър до 10 сантиметра.

Някои сортове боб също могат да израснат за кратки срокове. Така например за срок до 49 дни не малко от тях са вече годни за консумация и образуват шушулки с дължина от 15 до 20 сантиметра.

Сред най-бавните бързо растящи зеленчуци, които можете да отгледате в градината си за по-малко от 60 дни са някои сортове моркови (за около 56 дни) и разбира се броколи (за около 50 дни).

А за сега от нас – успех в градинарството и… добър апетит.

Какви зеленчуци да отгледаме през пролетта за по-малко от 60 дни
4.2 (84.13%) 63 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения