Пълзящи растения – кои са най-добрите видове за перголата в двора

През лятото всички търсим примамливата прохлада на сянката, а един от начините да си осигурим сенчест кът за отдих в градската къщата или крайградската вила е като изградим пергола и засадим около нея пълзящи растения.

 

Перголата всъщност е доста практично решение, тъй като се прави лесно, струва малко, изгражда се бързо и може да трае на практика вечно. Какво растение, обаче, да добавим към нея?

Лоза – традицията по нашите земи

Лозата обикновено се адаптира много добре по нашите земи. Тя предлага примамлива сянка от втората половина на пролетта до средата на есента. Гроздето е още един бонус от този избор.

 

На това удоволствие можете да се насладите от началото на лятото до началото на есента. Сянката на лозата е пъстра до плътна, така че можете да обядвате под нейната сянка в двора. Недостатък е нуждата от подрязване и по-специални грижи.

Рози – привкус от Италия

Ако искате да създадете усещане за някоя красива италианска градина, трябва да помислите за варианта да засадите пълзящи рози. Някои видове са изключително подходящи за целта и лесно могат да се увият около вашата пергола.

 

Вижте някои доста полезни съвети, от които да почерпите вдъхновение на DomGradina.net). Недостатъкът е, че ще се нуждаете от малко допълнителна информация.

 

Отглеждане на пълзящи рози може и да не е трудно, но все пак има особености и вие трябва да знаете кога да ги подрязвате, колко да ги поливате, как да ги подготвяте за зимата и много други.

Ако искате да предизвикате ефект, изберете глициния

Подобно на лозята, глицинията със сигурност ще ви очарова със своята плътна и примамлива сянка. Освен това, обаче, тя не отстъпва и на красотата на розата, а омайната прелест на нежните ѝ лилави цветове не може да се опише с думи.

 

Ако засадите под перголата глициния, ще впечатлите своите гости с превъзходния ѝ аромат. Цветовете ѝ се появяват обикновено през май и юни. Листният навес ще ви дари със сянка дори и през най-жарките и слънчеви дни.

 

От трите най-подходящи растения, които сме изредили тук, тя расте най-бързо и се развива най-добре, а за нея грижите трябва да са насочени по-скоро в посока нейното озаптяване.

Ламинат и ламиниран паркет