Правилно пране на чаршафи с ластик

Чаршафи с ластик са едно от тези, неща от които човек не знае, че има нужда докато не ги изпробва. В много отношение те са в пъти по-добър избор от обикновените чаршафи, но имат и някои минуси, като темата, която ще засегнем днес е един от тях – как да ги перем без да се отпусне ластикът – експертиза по темата благодарение на PoPijami.bg.

Какво трябва да знаем за чаршафи с ластик като цяло

Не е ясно точно откъде идват и кой е произвел чаршафите с ластик, но на този човек трябва да му се даде нобелова награда за наука. Ако ви се е случвало да се въртите по време на сън, или ако не спите сами в леглото, има голяма вероятност на сутрин да намирате вашите чаршафи без ластик събрани в средата на леглото.

Това е не само неудобно, но и изключително дразнещо поради страшно много причини, най-вече защото се налага да оправяте леглото всяка сутрин. Една друга причина, поради, която качествените чаршафи с ластик са толкова невероятни, е понеже не позволят за събирането на чаршафа, което ги прави идеални както за възрастни, така и за деца.

Проблемът със събирането на чаршафа, е че реално спите директно на матрака, а това не е никак идеално, най-вече защото тялото ви оставя микроскопични следи, които след време започват да развъждат бактерии и да привличат акари. Това амортизира матрака по-бързо, изисквайки от вас да изперете калъфа му, или направо да закупите нов.

Когато ластичния чаршаф е прихванат към леглото, вероятността той да се събере е почти нулева, освен ако не сте го прали на правилната температура. По долу ще обясним как им се отразява по-високата температура.

Чаршафи с ластик и висока температура на пране

Ластиците са направени от средно вулканизиран материал, които има механична памет. Тази памет ние наричаме еластичност и тя е присъща на всички материи, които имат твърдо-оформяща кристална атомна структура.

Тази памет, обаче, може да се промени при прилагането на висока температура, която ще обрати процеса на вулканизация и на практика ще освободи напрежението в него. Това е изключително пагубно за ластиците дори в дрехите, а особено и за тези в чаршафите.

Как изглежда правилната им поддръжка и пране

Препоръчително е да перете подобни чаршафи с хладка вода и щадящи препарати, като е напълно възможно да ги сушите в сушилнята или пералнята, но отново внимавайте с високата температура. Цикъл на сушене с по-ниска температура е значително по-дълъг, но за сметка на това много по-щадяща към ластичните тъкани в дрехите и чаршафите.

Експертите от PoPijami.bg препоръчват да използвате Ariel и Lenor за пране на спално бельо и програми не по-високи от 40 градуса.

Ламинат и ламиниран паркет