Телевизор – кое определя цената му

За повечето хора техниката е нещо напълно непонятно. Това е нормално, защото не всеки има интерес от това да чете за контрастни съотношения, резолюции, матрици и да пресмята от сантиметри в инчове.

За повечето хора, обаче, е напълно неприемливо да не притежават голям, красив, изваян от Бога телевизор, който да излъчва невероятна картина, на която да завиждат всички. Е, не е зле да се обзаведеш с подобно нещо във всекидневната, но нека да видим какво би могло да ни коства това удоволствие.

Какво е важно за телевизора

Чудили ли сте се преди защо цените на телевизорите са толкова различни, а размерите им са почти еднакви. Това е така, защото не само размерът (инчовете) влияе на крайната цена на продукта.

Освен големината, съществуват още няколко важни показателя, които отдават своето влияние. Именно те вадят парите от джоба ви, но и те са нещото, което правят разликата в края на деня.

Панел (матрица)

Точно тук идва една от основните разлики. Панелът или наречен на по-технически език матрицата е нещото, което дава най-голямо влияние върху цената на даден модел.

Има телевизори с големина над 60 инча, които струват два пъти по-малко от такива с размер под 55 инча. Това не е никак случайно и не е грешка в етикетите – панелът е различен.

Тъй като информацията за всеки вид технология на матриците е изключително обширна, ще се спрем само на най-употребявания вид – дисплей с течни кристали (LCD) с LED подсветка. Всичко идва от осветяването зад най-предния видим слой на екрана.

Колкото по-близо са разположени LED светлинките една до друга, толкова по-добро е преливането на цветовете и толкова по-скъп ще е продуктът. Технологията е една и съща за всички, но ще я срещнете под много различни наименования.

Ако сте готови да отделите повече от бюджета си за телевизор, то може да заложите на по-скъпия клас в LCD-технологията, а именно OLED (Organic Light-Emitting Diode). Разликата в цените идва от това, че във всеки пиксел зад екрана се съдържа RGB клетка, която позволява той да променя своя цвят независимо от останалите.

Така, например, ако на екрана се изобразява черно, то пикселът се изключва напълно. Резултатът – още по-съвършен контраст на черното, а вие се радвате на невероятно жива картина.

Резолюцията

Това е другата най-важна част, която определя цената на един телевизор. Съществуват няколко вида резолюции, като най-известните са: 720p, 1080p, 4K UHD и 8K.

Ако сте решили, че вече няма за какво да дадете спестяванията си и сте готови да похарчите доста солидна сума пари за телевизор, то 8K изобщо не е лош вариант. Проблемът е там, че ще отнеме още доста време, през което няма да можете да използвате пълния потенциал на телевизора си.

Причината е в това, че технологиите изпреварват реалността и все още няма видеа, конвертирани в 8K, а какво говорим за телевизионни канали, които да предават в това качество. Все пак ако сте решили – направете го, но засега ще се задоволите само с няколко клипа и конзолни игри, които да могат да смогнат на качеството, което изисквате.

Ламинат и ламиниран паркет