Обикновен или проточен бойлер – какъв да изберем

Тези, които живеят в града и са на централизирано топлоснабдяване, поне по няколко пъти годишно трябва да използват за къпане кофи и легени. Обикновено това се случва при подготовка на топлопроводите за есенно-зимния период, а също и през лятото, когато се правят основните ремонти на топлопреносната мрежа.

А и в повечето големи градове у нас топлоснабдяването не се предпочита и повечето хора са на бойлери, а в по-малките населени места електрическият бойлер е единственият вариант.

За щастие, днес можем и да минем и без кофи, които да топлим на котлона. В магазините за битова техника се предлага широк асортимент от електрически бойлери от най-различни типове – обемни, проточни, плоски и кръгли, разчетени за 1-2 души или за голямо семейство.

Как да не се объркаме в цялото това многообразие и да изберем бойлер, който да е най-подходящ за нас? Какъв да изберем – обемен или проточен?

Принцип на работа на обикновения бойлер

Устройството на бойлер от обемен тип е достатъчно просто. Вътре в балона, покрит със слой топлоизолация, от водопровода се подава студена вода, която се загрява от вградения нагревател.

Вграден термостат следи за температурата на водата, която се задава с помощта на копче за управление, и при достигане на зададения предел изключва нагревателния елемент.

След това горещата вода се съхранява в балона на бойлера, като в термос. Веднага щом водата изстине, термостатът отново включва нагревателния елемент и го нагрява до необходимата температура.

Предимства и недостатъци

Обемните бойлери днес са толкова популярни, заради несъмнените плюсове, сред които:

  • Възможност за присъединяване към електрическата мрежа на жилището;
  • Продължително съхранение на висока температура на загрятата вода, поради надеждна топлоизолация;
  • Възможност за обслужване на няколко водни точки едновременно – смесителя в банята и в кухнята, например;

Сред минусите са големите размери. Дори за семейство от 2-ма души е необходим бойлер поне 50-80 литра. А ако в семейството са 3 или 4 души, то се налага покупка на 100-литров бойлер.

Плюсове и минуси на проточния бойлер

Сред несъмнените са:

  • Липса на ограничения на обема на използваната гореща вода;
  • Компактност на устройството, възможност за разполагане, без заемане на излишно място;
  • По-естетичен в сравнение с обемните бойлери;

Сред минусите на проточните бойлери са много голяма електрическа мощност от по 8-10 киловата. За такива бойлери е необходимо допълнително захранване.

Какъв бойлер да изберем?

На първо място, трябва да се ориентираме по това за какво ще се използва предимно. Ако използвате бойлер не толкова често, и разходите на вода не са големи, тогава за предпочитане е обемният бойлер.

При спиране на топлата вода по 2 седмици и повече годишно, също за предпочитане е обикновен бойлер поне 50-80 литра.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com