Прахосмукачка с воден филтър – как да изберем

Алергия – това е бич на съвремието ни. Единственият начин за облекчаване на състоянието на алергичния е прекратяване контакта с алергена.

В случаите, когато заболяването е предизвикано от частици домашен прах или прашец от растения, чистота у дома може да се върне с прахосмукачка с воден филтър.

За да получим наистина качествено устройство, е необходимо да знаем как да изберем прахосмукачка с воден филтър правилно.

Устройство на прахосмукачки с воден филтър

Стандартните модели се използват за филтрация нагнетен въздух, смесен с прах и боклуци, обичайни филтри от порести или мрежови материали.

Тези устройства позволяват успешно задържане на доста замърсявания – фин отпадък, мъх от домашни любимци, големи фракции прах. Но фините частици не се задържат.

Те се връщат във въздуха в помещението заедно с нагнетения въздух и постъпват в белите дробове и в бронхите, отлагат се по лигавиците на носа и на гърлото.

Някои стари модели, при които филтрите вече са се амортизирали, изобщо изхвърлят въздух, по-наситен с фини прахови частици, отколкото се абсорбира.

Съвсем друг е въпросът с водния филтър. Водата е универсален разтворител, лесно задържа прах, и вредни вещества от въздуха, не говорим вече за големите частици отпадъци.

Прахосмукачката с воден филтър може да изчисти въздуха в помещението, задържайки до 99% от замърсяванията. Но тези показатели са достъпни само за скъпи модели от клас премиум.

Може да се избере обикновен, относително евтина прахосмукачка с аквафилтър, която просто ще осигури отлично качество на почистване у дома.

При такива модели се използва сепараторен двигател, който създава завихряне на водата в отсека, където постъпва абсорбирания въздух.

При преминаване през водата, въздухът се почиства от прах, боклук и се овлажнява. Ако се добавят и ароматизатори във водата, то въздухът у дома ще замирише и приятно. Филтрите на изхода обират излишното овлажняване.

Абсорбираният въздух преминава през по-сложна система от филтрация при моделите от по-висок клас и от горния ценови сегмент.

По какви параметри да се избере по-добра прахосмукачка с воден филтър за дома?

Критериите не са много:

  • Качество на почистването;
  • Мощност на двигателя;
  • Обем на колба с вода;
  • Цена;
  • Габарити;

Качеството на почистване зависи от конструкцията допълнителни филтри и мощност на двигателя.

Тези параметри пряко зависят от цената на устройството: в скъпите модели качеството на почистване е много по-високо.

Но не е задължително: някои модели притежават конструктивен недостатък, част от въздуха се връща обратно в помещението.

А това може да има доста неблагоприятни последствия при алергии.

В по-скъпите модели за доочистване се използват високоефективни HEPA-филтри.

За най-прости се смятат прахосмукачките с пасивна система аквафилтри.

В такива модели може да присъства и торба за събиране на отпадъци.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения