Можем ли да перем бельото с други дрехи

Много хора се притесняват, че бельото им не трябва да се пере с останалите дрехи, а всеки си има различно оправдание за това. Някои го правят, защото считат, че бельото може по някакъв начин да се замърси от останалите дрехи и така да донесе на човека някаква инфекция.

При други пък е точно обратното – не желаят да смесват бельото си с, да речем, чаршафите или пък калъфката на възглавницата, защото ги ужасява мисълта че лицето им ще се допира до калъфката след като тя се е прала с мръсното бельо. Както виждате, различни гледни точки и различни съображения.

Но има ли наистина някаква причина, поради която да трябва да перем бельото отделно от останалите дрехи или всичко е просто самовнушения и безпочвени притеснения?

Време е да развенчаем тези твърдения, защото те правят живота ни по-труден и не ни помагат с нищо.

Нека си говорим направо – ние все пак сме хора. Както се казва, не сме направени от захар и няма да се разтопим. Човекът сам по себе си има добре развита имунна система, която го предпазва от всички външни заплахи. А съвременното общество сякаш се опитва да ни предпази от всичко.

Може би някой ден ще трябва да имаме у дома по няколко перални машини, в които да перем отделните си дрехи… кой знае.

Въпросът с прането на бельо е малко деликатен. Всеки в края на краищата решава сам за себе си, но е факт, че тениски, джинси, бельо, чорапи, спално бельо и други подобни могат да бъдат прани заедно без проблем, стига да се прави всичко правилно. Да се използва достатъчно препарат, както и да се използва подходяща програма със съответната температура на водата.

Причината е, че през дългото пране с топла вода и под влиянието на силния детергент всички микроби ще се унищожат. По-важно е нещо друго – просто когато дрехите се изперат трябва да ги извадите незабавно и да ги прострете да съхнат, защото иначе в мокрите дрехи могат да се завъдят микроорганизми.

Нещата, които се перат отделно, съответно трябва да са тези, които изискват специално внимание.

Така например ако перете деликатна материя – перете я отделно. Защо ли?

Защото рискувате докато предпазвате дадена дреха, перейки я с хладка вода и на съкратена програма да оставите недоизпрани всички останали дрехи. Същото важи и за бельото – за да се изпере добре, просто го перете с нормалните дрехи, а не с подобни материи, изискващи специален перилен цикъл.

Отделно можете да перете бельото ако например то е бяло – тогава можете да го групирате съответно с други бели дрехи, защото цветното пране би могло да го повреди и оцвети в синкави, розови, оранжеви и други странни нюанси.

Sunrise - подови настилки и интериорни решения